Best Preserved Ice Age Woolly Rhino Discovered in Siberia

In 2011 the BBC reported on the discovery of the “oldest known” woolly rhino fossil that was found on the cold Tibetan plateau in the Himalayas. That creature was dated to an astonishing “3.6 million years ago” and researchers determined it was well adapted to the cold thanks to its thick, shaggy fur, short ears and legs, and a massive body, which all served to lessen heat loss. Now, an ice age woolly rhino foal, known as the “Lena horse,” has melted from the permafrost in the Batagaika crater in Yakutia, Siberia.

The woolly rhinoceros ( Coelodonta antiquitatis ) was a large mammal that inhabited the northern Eurasian tundra during the  Pleistocene epoch until about 10,000 years ago when it became extinct at the end of the last ice age . Stone Age humans hunted woolly rhinos and left pictures of them on cave walls dating to 30,000 years ago, and fossils and several well-preserved woolly rhino corpses have been found in frozen gravel across  Siberia over the last two decades.

Discovered in August 2020 in Siberia, researchers explained that the woolly rhino’s soft tissues were still intact. ( The Siberian Times )

Best Preserved Woolly Rhino Specimen Ever Discovered

The Siberian Times reported yesterday that the ancient carcass was discovered in August 2020 in permafrost on the bank of the Tirekhtyakh river, in the Abyisk district of Siberia. It was near to this location that in 2014 the frozen remains of another young woolly rhino was recovered, which became known as Sasha. The researchers who studied Sasha were able to test food remains in her stomach and determine that she had lived about 34,000 years ago. The newly discovered ancient woolly rhino carcass, however, is being described as being among “the best-preserved specimens of the woolly rhino found to date.”

  • 10,000-Year-Old Footprints Tell Amazing Story of Human Encounter with Megafauna
  • Initial Stage Reached on Dream of Cloning Woolly Mammoth
  • The Last of the Siberian Unicorns: What Happened to the Mammoth-Sized One-Horned Beasts of Legend?

The researchers were surprised to discover that most of the giant creature’s soft tissues were still intact, along with its intestines, a lump of fat, some thick hair and one of its horns. Dr. Valery Plotnikov, a paleontologist from the Russian Academy of Sciences , told Yakutia 24 TV   that the woolly rhino has “very thick, short underfur, and that it was probably three or four years old when it died.” Furthermore, evidence suggests it is very likely the young rhino “could have drowned, in the summer.”

Nghiên cứu ban đầu về con vật đã không xác định được giới tính của nó và nhóm các nhà nghiên cứu đang chờ kết quả phân tích carbon phóng xạ để xác định chính xác thời điểm nó sống. Tuy nhiên, Tiến sĩ Plotnikov cho rằng phạm vi niên đại có khả năng nhất là từ “20.000 đến 50.000 năm trước”, nhưng việc xác định niên đại chính xác hơn sẽ có thể thực hiện được khi các nghiên cứu về cacbon phóng xạ đã hoàn thành. Nhóm các nhà khoa học hiện đang chờ đợi những con đường băng ở Bắc Cực có thể đi qua được để họ có thể chuyển xác động vật tới phòng thí nghiệm để nghiên cứu chuyên sâu vào tháng tới.

Khi lớp băng bên trong lớp băng vĩnh cửu ngày càng tan chảy trên khắp Siberia, chúng ta có thể sẽ tiếp tục chứng kiến ​​sự gia tăng đột biến trong những khám phá như tê giác lông cừu này. ( Thời báo Siberia )

Hạt dẻ ấm lên toàn cầu

Theo The Guardian , khi băng bên trong lớp băng vĩnh cửu ngày càng tan chảy trên khắp các khu vực rộng lớn của Siberia, đó là do “sự nóng lên toàn cầu” mà chúng ta đã chứng kiến ​​sự gia tăng đột biến trong các khám phá về tê giác và voi ma mút . Tuy nhiên, The Guardian không đề cập đến “khí hậu ấm lên”, giống như nó thường xảy ra, hoặc các công nghệ quét vượt trội được sử dụng trên thực địa, hoặc kỹ năng của các nhà khảo cổ học, những người đã cống hiến cả cuộc đời của họ để tìm hiểu nơi tìm kiếm để có cơ hội tốt nhất tìm thấy phần còn lại của những loài hiện đã tuyệt chủng này. Không, chỉ là “sự nóng lên toàn cầu” đang trở nên gần như có thể xảy ra trên facepalm, nếu đó là một từ.

Các nhà khoa học đã cảnh giác về tác động của lớp băng vĩnh cửu tan chảy sẽ gây ra sự ấm lên của khí nhà kính nếu Trái đất tiếp tục ấm lên. Theo một bài báo gần đây trên tạp chí Forbes , và để cân bằng bất kỳ mối lo ngại nào về sự nóng lên toàn cầu mà bạn có thể có liên quan đến lớp băng vĩnh cửu tan chảy, nghiên cứu gần đây cho thấy “rằng lớp băng vĩnh cửu tan chảy có thể không có tác động đáng kể đến việc tăng nhiệt độ.”

Mối quan tâm từ thời xưa là khí mêtan giữ nhiệt được giải phóng vào bầu khí quyển và làm nó nóng lên, nhưng hiện tại,  nghiên cứu mới nhất  xác định rằng mêtan “hydrat hóa trong trầm tích đại dương và“ không bao giờ ”xuất hiện trên bề mặt đại dương. Nó chỉ đơn giản là hòa tan vào nước đại dương dưới dạng khí bị mắc kẹt hoặc bị ôxy hóa bởi các vi sinh vật trong đại dương ”.

Vì vậy, khi biết điều này, chúng ta hãy tập trung vào những gì “chúng ta” làm để gây ra hiện tượng nóng lên toàn cầu và những gì “chúng ta” có thể làm để giảm lượng khí thải và chất thải carbon, đồng thời để các phương tiện truyền thông chính thống lo lắng về tác động của lớp băng vĩnh cửu tan chảy.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.